
Medikal cilt bakımı profesyonel bakım ve tedavi ürünleri ile uzman kişi tarafından, klinikte yapılan etkili bir cilt bakımıdır. Günlük cilt bakımınızı kendiniz yaparken, periyodik olarak medikal cilt bakımınızı da yaptırmanız cilt sağlığınız açısından çok önemlidir.
Medikal Cilt Bakımı Nasıl Yapılır ?
Medikal cilt bakımı belli adımlar izlenerek yapılır. Bu adımlar,
- Öncelikle cilt, bakımına uygun hale getirilmesi için temizlenir.
- Temizlenen ve makyaj gibi kalıntılardan, kirlerden arındırılan cilt, tonik ile silinir.
- Tonikten sonra peeling ile ölü hücreler ciltten arındırılır.
- Arındırılan cilt buhar banyosu ile sıradaki temizleme işlemlerinin daha kolay yapılması için yumuşatılır.
- Buhar ile yumuşayan cilt ve açılan gözeneklerde siyah noktalar temizlenir, deri altındaki, yağ bezecikleri çıkartılır.
- Bu adımlarla tamamen kirli görüntüden arındırılmış cilt jel uygulaması ile yatıştırılır.
- Ardından tonik ve radyo frekans uygulaması ile deride sıkılaşma sağlanır ve gevşeyen deri kendini toparlar.
- Bu kısma kadar olan işlemlerin uzun süre kalıcı olması ve başarılı bir etki sergilemesi için deri üzerine özel bir maske uygulanır. Belli bir süre cilt üzerinde bekletilen maskeden sonra maske temizlenir.
- Temizlenen maskeden sonra cilde, ihtiyacına uygun destekleyici serum ve nemlendiriciler ile masaj yapılır.
- Güneş kremi sürülmesi ile de medikal cilt bakımı tamamlanır.
Profesyonel Cilt Bakımı Nasıl Etki Eder ?
Öncelikle, medikal cilt bakımı başlatılmadan önce doktor tarafından cilt analizi yapılır. Yapılan cilt analizi sonucunda,
- Cilt tipiniz ( yağlı, kuru, karma, nemsiz )
- Cilt yaşınız
- Cilt problemleriniz ve tüm bunlara bağlı olarak cildinizin ihtiyacı olan temel maddeler, vitaminler, ilaçlar belirlenir.
Tüm bunların ışığında medikal cilt bakımında kullanılacak olan ürünler seçilir. ( maske, tonik, nemlendirici, serumlar, kremler, bitki ve meyve özlü peelingler, vs. )
Bu şekilde doğru ürünler ile doğru zamanlama ve doğru adımlarla yapılan cilt bakımıda deri altındaki porblemlere daha hızlı ve çabuk etki ederek daha başarılı sonuçlar elde eder.
Medikal cilt bakımında cilt derinlemesine temizlenir. Gözenekler temizlenerek sıkılaştırılır. Deride elastikiyet kaybı olmaması için frekans uygulaması ile sıkılaştırma sağlanır.
Medikal Cilt Bakımının Faydaları Nelerdir ?
Olası problemlere karşı önlem alınır ( cilt eskimesi vs.. ) ve deri dış etkenler, hava kirliliği, güneşin zararlı etkileri, hava değişimleri gibi yıkıcı etkilere karşı daha dayanıklı olur. Günlük cilt bakımı işlemleri de daha etkili hale gelir.
Kimlere Yapılabilir ?
Medikal cilt bakımı kimyasal bir uygulama değildir bu nedenle kadın ve erkek tüm hastalara yapılabilir.
Hangi Aralıklar ile Medikal Cilt Bakımını Yaptırmak Gerekir ?
Profesyonel cilt bakımını ayda bir yaptırmak cilt sağlığı için önemlidir. Eğer ayda bir yaptırmak için vakit bulamıyorsanız 2 ayda bir cilt bakımı yaptırmak önemlidir.
ANTİ AGE BAKIM
Yaş ilerlemesine bağlı olarak oluşan hastalık risklerini saptayarak gidermeye çalışan, bu yolla uzun ve sağlıklı yaşama ulaşmayı amaçlayan bakım programlarıdır.
Cilt altında bulunan ve cilde esnekliğini, gerginliğini kazandıran kollajen ve elastik lifler ultraviyole etkisiyle kalitesini yitirirler. Böylece cildin gerginliği azalır, cilt yer çekimine karşı verdiği savaşı kaybeder ve zamanla ciltte sarkma, kırışıklıklar meydana gelir. Bu nedenle sürekli bakıma ihtiyaç duyar. Güneş ışınları, çevresel kirlilik, duygusal durum, uykusuzluk gibi hassas stres faktörlerinden etkilenir. Bu faktörler özellikle alın ve yanaklardaki çizgilerin oluşumunu destekler.
Cilt yapısını etkileyen önemli bir faktör ise genetik özelliklerdir. Annenize veya büyükannenizin cildine bakarak sizi bekleyen riskleri değerlendirebilirsiniz.
Anti-aging cilt bakımı birçok parametrenin birleşiminden oluşur. Güneş koruyucuların bilinçli kullanımı, deri yaşlanmasını azalttığı bilimsel olarak ispatlanmış retinoid içeren ürünlerin dermatolog kontrolü ile kullanımı, derinin uygun nemlendiriciler ile su kaybının azaltılması, derideki pigmentasyonların (solar lentigo, çil, melasma gibi) yok edilmesi, emilebilirliği yüksek topikal antioksidan ürünlerin kullanımı bu yaklaşımlar arasında sayılabilir.
Günümüzde tüm bu olumsuz etkenlere rağmen cildinizi korumanıza sağlayacak birçok anti-aging ürünleri bulunmakla beraber allerjen veya kanserojen madde içerip içermedikleri, deri tipine uygunlukları, etkinliklerinin hasta çalışmaları ile kanıtlanmış olması önemlidir.
Anti-aging cilt bakımı hücre yenilenmesini tetikleyecek cilt altı ihtiyaçlarını gidermeye yönelik anlamlı ve kapsamlı cilt bakımlarıdır. Amaç yavaşlamış cildi aktif maddeler ile canlandırmak, mimik kırışıklıklarını onarmak ve hafifletmektir. ayrıca cildin yenilenme ve savunma mekanizmasını güçlendirmek, cildin esneklik ve yumuşaklığını desteklemek, su tutma kaybını minimalize etmek anti – aging hücre yenileyici bakımın en önemli faydalarındandır. Genellikle 30 yaş ve üstü bakımlarıdır.
Merkezimizde kişilerin cilt yapılarına ve ihtiyaçlarına göre anti-age cilt bakım programları planlanmaktadır. Zaman zaman cildin durumuna göre ( olgun ciltlerde ) medikal estetik uygulamalarla desteklenerek daha uzun süre kalıcı ve etkin protokoller oluşturmaktayız.
Medikal estetik uygulamalarda özellikle kollojen üretimini arttırmak için;
- Enjeksiyon yöntemi ile hyalüronik asit, çeşitli antioksidan maddeler, vitamin ve peptitlerin uygulanması,
- Derinin ölü tabakası olarak adlandırılan ‘stratum korneum’ un azaltılması, güneş ve yaş ilerlemesi ile oluşan lekelerin yok edilmesine yönelik asit uygulamaları,
- Kırışıklıkları azaltmak için botulinum toksin uygulamaları,
- Özellikle orta yüz bölgesindeki doku kaybını toparlamaya yönelik derin dolgu uygulamaları
- Cilt tipine uygun dermokozmesötik ürün danışmanlığı yapılmaktadır.
Ayrıca anti-aging cilt bakımında kullanılan ultrason teknolojisi cildin alt katmanlarındaki taşıyıcı dokularda odaklanmış ses dalgaları kullanılarak kollajen üretiminin uyarılması yolu ile ciltte sıkılaşma ve gerginlik sağlayan bir bakım yöntemidir. Ultrason ile cildin sıkılığını yitirmesi sebebi ile sarkma yaşanan kaş, alın, yanak, ağız kenarı, yüz konturu, çene hattı, gıdı bölgesi, dekolte bölgesi ve kırışan göz çevresinde ameliyatsız toparlanma ve gençleşme sağlanmaktadır. Odaklanmış ultrason teknolojisini kullanarak ve cerrahi müdahale olmadan derin dokular üzerinde etki sağlayan tek yöntemdir.
Tek bir uygulama ardından rejenerasyon süreci hemen başlar, ilk anda bile hafif bir gerilme etkisi görülmektedir. Cilt uygulama sonrası her geçen gün daha iyi görünmeye başlar, 1 hafta sonrasında cildinizi daha iyi hissedersiniz, 1 ay sonra etkiler görünür hale gelir, 3 ayın sonunda istenen sonuç gözlenmeye başlar. Tam sonuç alınması ise 6 ay sürmektedir. Ciltte kollajen üretimini uyardığı için elde edilen sonuç uzun süreli kalıcı olmaktadır.
Akne Nedir?
Akne ya da sivilce her ne kadar toplum tarafından fizyolojik bir problem olarak kabul edilip kozmetik bir problem olarak değerlendirilmese de özellikle yüzde yerleşimi nedeniyle olumsuz psikososyal etkilere neden olur.
Akne Oluşumunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Adet düzensizlikleri, polikistik over, cilt yağını arttıran etmenler, kalıtsal ve kirlilik gibi dış faktörler akne oluşumunda rol oynamaktadır. Asıl sebep yağın artışı olduğu kadar artan yağın uzaklaştırılamamasıdır. Çünkü biriken yağ dokudaki özellikle kıl köklerinin iltihaplanmasına yol açarak akne oluşumuna sebebiyet verecektir.
Bu sebeple akne tedavisi sürecine geçmeden önce aknenin çıkmasını engelleyecek nitelikli tedavilerin başlanması gerekmektedir. Örneğin adet düzensizliği varsa ve hasta bayansa ilk önce buna ait önlemler alınmalıdır.
Akne Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Akne tedavisi beş basamaktan oluşmaktadır:
1. Keratinazyonun normalleştirilmesi ve kümeleşmenin engellenmesi. Bunun için kozmetik olarak epidermise etkin IPL laserin 2-3 kez uygulanması epidermis dediğimiz üst cildin değişimini sağlamakta ve keratinizasyonu engellemektedir. İlaç uygulaması olarak tüm vücuttaki subcutan dokuda yağın oluşumunu engelleyen ilaçlar oluşan komedonları yok etme ve yenilerini oluşmasını engelleme yeteneğindedir. Bunun yanında aralıklı uygulanan kimyasal peelingler hem cildin gözeneklerini açık tutarak yağ komedonlarının oluşmasını engeller hem de bozulmuş yağ üretim dengesini düzeltirler. Unutulmaması gereken husus şudur ki ciltteki yağın oluşumunu engelleyen yöntemlerden hangisi kullanıyor olursa olsun, bütün yöntemlerin tekrarı gerekir. İlaçla tüm vücuttaki yağı yok etme uygulamasında bile bir buçuk yıl sonra cilt altını enfekte yağın kapladığı yeniden sivilcelenmenin oluştuğu görülmektedir.
2. Akne bakterilerinin azaltılması ve eliminasyonu Akne bakterileri genellikle antbiyotiklere dirençli olmaktadırlar. Bu sebeple N-liteV, Nd-Yag lazer veya IPL ile fotodinamik tedavi yaparak mikropları denatüre etmek ve cildi akne mikrobundan kurtarmak gerekmektedir.
3. Porları tıkayan materyallerin çıkarılması. Bu da en güzel cilt bakımı ile yapılabilmektedir. Cilt bakımları en kolay en etkin cilt temizleme yöntemlerinden biridir. Cilt bakımı sırasında cilde uygulanan ozon buharı cildi mikroptan arındırırken sıkma işlemi cerahatli sivilcelerin tedavisini sağlamaktadır.
4. Enflamatuvar yanıtın engellenmesi cildi sakinleştirici kremler ve/veya enflamasyonu engelleyici ilaçlar dediğimiz ilaçlarla mümkün olmaktadır. Enflamasyonu engellemede ayrıca Nd-Yag lazerde kullnılabilmektedir. Eğer lazer kullanılacaksa ayda bir uygulama yapılmalıdır.
5. Sebum seviyesinin azaltılması Kimyasal peeling ve yüz yıkamada yıkama jellerinin kullanılması sebum seviyesini azaltmaktadır.